Ryska kurser
Lär dig det största av de slaviska språken
Är du intresserad av ryska kurser? Ryska är modersmål för strax över 150 miljoner människor runtom i världen. Språket talas framförallt i Ryssland, Moldavien och Ukraina. Det används även i Estland, Lettland och Litauen. Att hitta ryska språkkurser i Sverige är inte särskilt svårt då utbudet är mycket stort. Här ska vi guida dig till vad som är bra att tänka på i valet av språkkurs och ge tips om vilken nivå du bör välja, dina möjligheter till studiebidrag och annat som kan vara värdefullt att veta.
Vilken typ av språkkurs du ska välja beror på din nivå och vad du ska använda dina nya färdigheter i ryska till. Vi på Ryssland Fakta har sammanställt tips som passat såväl nybörjaren som dig som vill studera på högre nivå.
Det kyrilliska alfabetet
De flesta ryska kurser börjar med att fokusera på de ryska bokstäverna, dvs det kyrilliska alfabetet. Det är anpassat efter det ljudsystem som används i de slaviska språken. Om du går en ryska kurs i Stockholm kommer du lära dig alfabetets 33 bokstäver.
Det kyrilliska alfabetet fick sitt namn efter en grekisk missionär vi namn Kyrillos. Han utvecklade språket på 800-talet och grundade det på grekiska versaler. Till skillnad mot vad många tror ligger inte i svårigheten i att lära sig ryska i alfabetet, det är relativt enkelt att bemästra.
Ryska kurser - välj rätt nivå
Söker du ryska kurser, men är osäker vilken nivå du ska välja? Europarådet har en referensram för språk som många skolor använder sig av. Det är en skala som sträcker sig från A1 till C2. Den lägsta nivån, A1, innebär att den som genomgått den kan uttrycka ord och enkla fraser som ja på ryska.
På nivå A1 lär man sig att presentera sig och konversera med samtalspartner som talar mycket långsamt och lättförståeligt. Den högst nivån, C2, innebär att studenten kan förstå allt den hör och läser. Språket är varierat och man kan tala och skriva om allt från rysk kultur till politik på en avancerad nivå.
Studiebidrag för kurser i ryska
Kan man få CSN för att plugga ryska? Det är fullt möjligt att få bidrag för ryska språkkurser. Utbildningar på högskolor, universitet och Komvux är te x studiemedelsberättigade. Likaså kan du söka studiemedel för språkkurser utomlands. Du måste dock uppfylla vissa krav för att vara studiemedelsberättigad. Även privata aktörer brukar vara måna om att ta in kurser som berättigar till CSN i utbudet.
Studiemedel kan beviljas för studier på gymnasial och eftergymnasial nivå. Ett grundkrav för studiemedel är att kursen är längre än 13 veckor utanför EU och längre än 3 veckor om kursen hålls inom EU. Kraven varierar beroende vilken nivå du läser språket på och var du väljer att genomgå kursen. Kontrollera alltid noggrant vad som gäller i just ditt fall. Det finns även stipendier som kan sökas för ryska kurser.