Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Kriget i Ukraina – viktigt meddelande

Kriget i Ukraina – viktigt meddelande

  • av
Nej till kriget i Ukraina

Just nu utspelar sig en stor tragedi i Ukraina och vi på Ryskweb är djupt skakade av situationen. Det är lätt att vara tyst och rädd, men tystnad innebär en form av acceptans. Inte endast vår generation utan även kommande kommer drabbas av det som pågår just nu.

Vi är övertygade om att det enda sättet att stoppa Putin och stoppa kriget i Ukraina är att våga protestera och att våga stå upp för dem som protesterar. För oss, som dagligen sprider information om Ryssland och rysk kultur, känns det outhärdligt och oförklarligt att våra bröder och systrar ska riskera livet genom att attackera ett grannland och ett brödrafolk.

Historien upprepar sig

Ett av de stora ögonblicken i Rysslands historia var när våra föräldrar och farföräldrar kämpade och vann mot nazismen. För oss är det obegripligt att Putin nu verkar valt att inspireras av Hitler.

Likheterna med det som pågår nu i Ukraina och det som hände under Hitler är flera:

Den 7 mars 1936 invaderar Hitler Rhenlandet. 29 september 1938 fick Hitler igenom sitt krav på att annektera Sudetenland med den tysktalande befolkning från Tjeckoslovakien. Den 18 mars 2014 annekterar Putin det han kallar för ”Republiken Krim”, och den ”den federala staden Sevastopol”, två områden som i omvärldens ögon är en del av Ukraina.

Den 15 mars 1939 invaderar Hitler hela Tjeckoslovakien, något som bevisar att han ljög i Münchenavtalet. Putin understödjer uppror i Luhansk och regioner i Ukraina med rysktalande minoriteter och den 24 februari 2022 invaderar Putin Ukraina och hotar hela världen med kärnvapen.

Stå upp för att få ett slut på kriget i Ukraina

Det finns varken politiska, ekonomiska eller, minst av allt, moraliska skäl att rättfärdiga kriget i Ukraina. Det är enkelt att slå dövörat till, och att ursäkta sig med att man inte vet något om politik. Innerst inne vet vi dock alla att den som inte gör sin röst hörd är medlöpare och gör kriget möjligt. Därför måste vi tillsammans resa oss, kraftsamla och säga nej för att visa solidaritet med krigets offer.

Idag är det avgörande att ryska medborgare förstår innebörden av den Ukrainska nationens lidande, om hur civila dödas och risken för att kriget utökas till att inkludera kärnvapen och den fara som det innebär för världen i stort.

Den snabbaste vägen till fred ligger hos dem som startade kriget, vi ser dock att det inte finns någon vilja hos den styrande ryska eliten att hitta en fredlig väg ut. I dagsläget ser vi att förändring endast kan komma genom det ryska folket. Det är vi som har makten att förändra.

  • Protestera och hjälp dem som protesterar
  • Dela information med vänner och bekanta
  • Kontakta människor du känner och människor du inte känner och säg sanningen om vad som händer
  • Stöd Röda Korsets innitiativ för befolkningen i Ukraina
  • Stöd oberoende nyhetsrapportering

För oss är det uppenbart att kriget i Ukraina inte respresenterar det ryska folket och dess intressen. Det enda sättet att få stopp på lidandet och det ohyggliga konsekvenserna är att ställa oss upp och göra det enda rätta – säga NEJ till krig!