Hoppa till innehåll

Rysk kultur

Upptäck den ryska kulturen

Ryssland är ett stort land vars yta sträcker sig hela vägen från Europa i väst till Asien i öst, och federationen har en rik kultur och djupt sittande traditioner. På grund av storleken är det kanske inte så konstigt att landet uppvisar en stor bredd när det kommer till kulturella uttryck. Olika regioner har sina egna typiska kulturmarkörer, såsom mat, dans och musik. Det finns dock vissa generaliseringar man kan göra om rysk kultur och här kan du lära dig om de viktigaste inslagen i kultur i Ryssland.

Bra att känna till när det kommer till Ryssland fakta är att ryssar är ett kulturellt folk som väl känner till sin kulturhistoria. I städer såsom S:t Petersburg och Moskva finns ett stort kulturutbud för besökare.

Rysk kultur
Rysk kultur

Rysk mat - mer än rödbetssoppa?

Rysk kultur har mycket att erbjuda när det kommer till mat, det är ett land fyllt av intressanta traditionella rätter. Många tror att ryska traditioner bara handlar om vodka, rödbetssoppa och kaviar med det är långt ifrån sant.

Biff stroganoff är en smarrig klassisk rysk maträtt som är gjord på köttstrimlor, lök och svamp och den kokas i vin och gräddfil. Den typiska söta och syrliga kålsoppan är en annan traditionell rätt som måste provas. Det är kål, vinäger, äpple, lök och smör som utgör basen i soppan.

Rysk kultur - så firas högtiderna

Ett effektivt och kul sätt att upptäcka rysk kultur är genom att lära sig mer om landets helgdagar, både gamla och nya. Vissa traditioner i Ryssland har sitt ursprung i de forna slavernas tid medan andra är sprungna ur nyare seder.

Den största och mest firade högtiden i Ryssland är nyårsafton. Det anses vara en magisk tid på året och man tror det kommande året bestäms av vad du gör när klockan slår tolv. För att riktigt komma in i kulturen är ett tips att gå ryska kurser för att kunna kommunicera med lokalbefolkningen.

Ryssland fakta

Folkmusik och trojka

När man pratar om kultur i Ryssland går det inte att undvika att nämna den fantastiska ryska folkmusiken. Det är ett brett begrepp och innefattar musik som härstammar från olika kulturella rötter och regioner. Generellt kan man säga att den ryska folkmusikens tyngdpunkt ligger i vokalmusik och i instrumentet balalajka. Andra instrument som är vanligt förekommande är gudok, gusli och domra.

Vokalmusik har alltid varit ett viktigt inslag i rysk kultur och sången var tidigare en viktig del av bylivet i Ryssland. Sången användes för att sjunga till årstidernas ära, både i religiösa och sekulära traditioner. Till folkmusiken dansas det ofta trojka, som är en dans som utförs i grupper med en man och två kvinnor.