Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Rysk mat – tips på typiska rätter från Ryssland

Rysk mat – tips på typiska rätter från Ryssland

  • av
Rysk mat under temakväll

Det är inte så många som känner till den typiska ryska maten. Den maträtt som ofta nämns när Ryssland är på tal är Borsjtj, den mustiga rödbetssoppan. Soppan har klassiska tillbehör som smetana, en syrad grädde samt piroger, lök, morötter och kål. Den kan lagas vegetarisk eller med kött, företrädesvis lammkött. Denna maträtt är det mest kända exemplet på rysk mat.

Vad ingår i den ryska maten?

I den ryska maten ingår nästan alltid gräddfil och majonnäs samt vegetabilisk olja, vilket ger en god mättnadskänsla. Dessutom tillkommer grönsaker, rotfrukter och potatis som utgör basen. Detta kompletteras ofta med lamm- eller fläskkött och även nötkött. Rysk mat är allsidig, värmande och mättande. Det är också lite av en rysk kultur att till maten servera ett glas äkta rysk vodka. De klassiska ryska rätterna är många och de som nämns här är bara en del.

En känd rysk rätt är kaviar som mjölkas från Beluga-stören. Den kan bli fyra meter lång och fiskas i kaspiska havet. Denna kaviar äts som garnering ihop med annan mat men breds även på bröd. Till denna kaviar dricks ofta ett glas champagne, en känd kombination. Ryska ambassaden lär nog ibland bjuda på just detta.

Rysk mat – tips på en temakväll med kortspel

Om du vill anordna en rysk temakväll så är valet av maträtter enklet. En av våra medarbetare hade nyligen en tillställning där gästerna lärde sig spela Durak och andra ryska kortspel samtidigt som de njöt av god mat. Durak är ett spel där spelarna spelar med sex kort kvar. Det finns inga vinnare utan endast en förlorare, denne kallas för ”durak” som är det ryska ordet för dumbom eller narr. Reglerna i Durak är relativt komplicerade och det går naturligtvis lika bra att spela Blackjack.

När ni tar en paus från kortspelandet kan ni lämpligen ägna tiden åt att njuta av rätter som är enkla att dela. En mycket populär maträtt i Ryssland är Colubtsy. Det är kålblad som är fyllda med ris och kött som äts med gräddfil. Ett annat tips till temakvällen är Olivier Sallad, känd som rysk sallad. Den äts oftast under stora helgdagar.

Populära recept i Ryssland

Annan rysk mat är den ryska grytan Zharkoye som är populär både i hemmet och på restaurang. Den innehåller nötkött, morätter, potatis, selleri, vitlök, dill och kryddnejlikor. Lite gräddfil serveras till. En traditionell rysk måltid innehåller oftast sallad, kyckling nötkött, fläsk eller fisk samt pasta eller potatis. I Ryssland lagar man fet mat och man äter gärna bröd till. Dagens huvudmåltid består oftast av tre rätter, sallad, soppa samt huvudrätt.

Vi kommer fortsätta tipsa om god rysk mat till vardags och årets stora högtider. Maten är den del av den ryska folksjälen och det finns en enorm receptskatt att dyka ned i.