Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Typisk rysk mat

Typisk rysk mat

  • av
Rysk mat

Det är långt ifrån alla som har koll på vad typisk rysk mat är. En maträtt som de flesta kan nämna i samband med Ryssland är den underbart mustiga rödbetssoppan Borsjtj. De klassiska tillbehören till soppan är smetana, en slags syrad grädde och piroger. Till skillnad mot vad många tror är inte rödbetor den enda ingrediensen i soppan utan det ingår även lök, kål och morötter.

Borsjtj kan göras både vegetarisk och med lammkött, eller annat kött och är perfekt att bjuda vännerna ni träffas för att prata Ryssland fakta samtidigt som ni äter god mat. Det finns inget som piggar upp själen en kulen höstkväll som borsjtj.

Vilka ingredienser är vanliga i rysk mat?

Du står dig länge på rysk mat, inte minst för att det så gott som alltid ingår gräddfil, majonnäs och vegetabilisk olja i de ryska maträtterna. Precis som i Sverige ingår också grönsaker, potatis och rotfrukter i det ryska köket.

Grönsaker och rotfrukter utgör basen som kompletteras med fläsk-, lamm- eller nötkött. Fisk och kyckling är också vanligt förekommande. Kort sagt kan man säga att den ryska maten är allsidig, mättande och värmande. Till maten serveras ofta ett rejält glas vodka.

Klassiska rätter inom rysk mat

Det finns massor av god och smakrik rysk mat utöver den klassiska borsjtj. Här nedanför har vi listat några vanligt förekommande rätter i det ryska köket:

  • Blinis – små bovetepannkakor som serveras med antingen söt eller salt topping
  • Pelmeni – den ryska varianten på dumplings
  • Pirozhki – piroger fyllda med kött och grönsaker och ses som Rysslands street food

Det svarta guldet från havet

Det är svårt att prata om rysk mat utan att nämna det svarta guldet, det vill säga rysk kaviar. Det är en delikatess som kommer från Beluga-stören, som kan bli upp till fyra meter lång och fiskas vid kaspiska havet.

Störhonorna mjölkas regelbundet på rom som sedan förpackas i små exklusiva burkar. Beluga-kaviar, som bland annat är känd från Bond-filmerna, äts antingen som garnering till annan mat eller bredd på bröd med ett glas fin champagne till. Kilopriset för Beluga-kaviar ligger i skrivande stund på drygt 41 000 kronor.